logo trobar-ho tot

Història | història de la vila de Vallirana · enlace a versión en castellano

Vallirana està situada a l'oest de la comarca del Baix Llobregat, amb una extensió de 23,92 quilòmetres quadrats. El seu relleu és accidentat, amb un pendent mitjà superior al 20% i amb una profusió d'avencs i coves que ja van ser habitades durant el Neolític.

La seva activitat econòmica al llarg de la història ha estat diversa; des de l'agricultura i les serradores fins a la fabricació tèxtil de seda i cotó o l'extracció de guix i calç.

Vallirana sempre ha estat lloc de pas. Per això els romans s'hi establiren a la vila Valeriana, d'on en prové el nom. Cal destacar la Capella de Sant Silvestre, un edifici preromànic documentat l'any 904, i la de Sant Francesc d'Assís, ubicada a les instal·lacions d'una masia, que rememora que el Sant hi va dormir l'any 1211, quan anava al monestir de Poblet. La construcció d'una carretera a mitjan segle XVIII va transformar la Vallirana d'un conjunt de masies disperses i va afavorir la construcció de cases a banda i banda de la nova carretera, amb hostals i fondes que albergaven els viatgers i els carreters que duien el blat a moldre al molí de Can Batlle. Fins els anys 60, el teixit urbà s'estenia només al llarg de la carretera i el cens era de 1.500 habitants. A la resta del terme existien unes quantes masies i els seus propietaris esdevingueren els generadors de les actuals més de 20 barris/urbanitzacions, amb gairebé 6000 parcel·les i més de 100 Km de carrers.

El cens a 31 de desembre era de 14.930 habitants si bé ja a principis de 2018 es va arribar als 15.000 habitants, una xifra que en els darrers anys ha anat creixent lentament després del fort creixement demogràfic experimentat en els darrers anys de la primera dècada del segle XXI, per la conversió de segona a primera residència. Aquest volum de població obliga a la constant transformació d'infraestructures, equipaments i serveis, per tal d'adequar-los a les necessitats de la població. Destaquem les instal·lacions del complex esportiu amb uns piscina coberta i la rehabilitació d'una altra de mides olímpiques, inaugurada l'any 1953; el camp de futbol de gespa artificial, així com el Centre d'Assistència Primària, amb capacitat per a 20.000 històries clíniques i el Tanatori Municipal. La nova autovia fins a Vallirana, l'intercanviador ferroviari de Quatre Camins, el bus interurbà, el Vallibús, el Bus nit i el Bus Exprés, que suposen una millora en la capacitat de desplaçament dels Valliranencs.

L'activitat cultural és rica a Vallirana així com la, darrerament potenciada, activitat firal amb 3 fires anuals. També hi destaca el seu teixit associatiu amb 70 entitats culturals, esportives, socials, comercials, educatives, cíviques, veïnals i recreatives.

Text i fotos · Ajuntament

 1. Cervelló
  història · informació · planells
 2. Corbera de Llobregat
  història · informació · planells
 3. la Palma de Cervelló
  història · informació · planells
 4. Pallejà i Fontpineda
  història · informació · planells
 5. Vallirana
  història · informació · planells