Història | història de la vila de Vallirana
Vallirana és un municipi de la comarca del Baix Llobregat. Pertany a un extrem de la Serra d'Ordal i està situat al vessant interior del Massís del Garraf, entre els municipis de l'Ordal i Cervelló, amb una extensió de 23,88 Km2 i més de 100 Km de carrers repartits entre 20 barris. El seu relleu és accidentat, amb un pendent mitjà superior al 20% i amb una profusió d’avencs i coves que ja van ser habitades al Neolític. També destaca pel seu atractiu entorn natural amb nombrosos espais i boscos que envolten la vall.
Vallirana sempre ha estat lloc de pas. Entre els seus principals elements del patrimoni hi trobem la cova Bonica (habitada al neolític amb importants troballes arqueològiques) o l’ermita de Sant Silvestre, recentment restaurada i fruit d’una excavació arqueològica que situen la seva construcció en període visigot, 4 segles abans de la datació anterior que era de l’any 904.
La construcció de la carretera a mitjan segle XVIII va transformar la Vallirana de masies disperses i va afavorir la construcció de cases a banda i banda de la nova carretera, amb fondes i hostals que albergaven els viatgers i els carreters que duien el blat a moldre al molí de Can Batlle (un altre element patrimonial que actualment és centre cultural i ubicació de la Regidoria de Cultura). Fins als anys 60, el teixit urbà s’estenia només al llarg de la carretera i el cens era de 1.500 habitants. A la resta del terme existien unes quantes masies i els seus propietaris esdevingueren els generadors de les actuals urbanitzacions, amb gairebé 6.000 parcel·les i 100 km de carrers.
Amb els anys, la conversió de segona a primera residència va generar un important increment de la població censada al municipi i això va provocar la constant transformació d’infraestructures, equipaments i serveis, per tal d’adequar-los a les necessitats de la ciutadania. Una transformació encara vigent amb l’últim exponent que ha estat el nou pavelló municipal, que s’afegeix a altres infraestructures. Algunes d’aquestes amb molts anys d’història com la piscina municipal inaugurada l’any 1953.
Des del novembre del 2019, Vallirana ja gaudeix de la tan reclamada variant que desvia el trànsit de la N-340 per fora del nucli urbà, això ha permès ja aquest 2021 la 1a fase de remodelació del carrer Major adaptant-la als nous usos, amb més seguretat per als vianants i unes condicions que han d’afavorir el comerç local.
L’activitat cultural del municipi és rica i diversa, i destaca entre altres, el Premi de Poesia Catalana Josep M. López-Picó i també des de fa uns anys el Festival de Guitarra Clàssica de Vallirana. Una part important de l’activitat cultural es fonamenta en les nombroses entitats culturals, i el mateix passa pel que fa a l’esport. Més de 50 entitats dinamitzen la vida cultural, esportiva i social del municipi.
Text i fotos · Ajuntament