logo trobar-ho tot

Història | història de la vila de Cervelló · enlace a versión en castellano

Cervelló és un bonic municipi del Baix Llobregat, i està a vint quilòmetres de Barcelona, en plena natura i envoltat per muntanyes. El terme municipal té 24,14 km2, dels quals 16 km2 estan qualificats com a no urbanitzables.

El punt més alt del municipi està situat al puig d‘Agulles, dins el paratge de l‘Ordal, a una cota de 653,65 metres. El nucli urbà està situat a la vall de la Riera de Cervelló, a cotes d‘entre 100 i 180 metres. Hidrogràficament, el municipi es divideix en dues conques, per una banda la riera de Cervelló i per l‘altre la riera de Rafamans.

L‘origen del municipi de Cervelló el trobem al castell de Cervelló, que guardava el camí d‘Ordal que duia al Penedès. Tot això ho trobem documentat a principis del segle X, quan el castell encara pertanyia al comte de Barcelona. Aquest castell va donar lloc al llinatge nobiliari dels Cervelló, que durant molts segles van ser propietaris del castell i de les terres que l‘envoltaven. Això va donar lloc a un municipi dispers, format per masies i masos isolats dins el terme municipal.

A partir del segle XVI, el poder feudal dels senyors comença a minvar a mesura que les municipalitats, amb el suport del rei o del Consell de Cent barceloní, van anar augmentant la seva importància.

És a partir de la segona meitat del Segle XVIII, amb la construcció per Carles III de la carretera de Barcelona a València, quan es forma el nucli agrupat de Cervelló, que fins aquell moment havia estat un poble rural, dedicat bàsicament a una agricultura mancada de recursos i gairebé sense activitat industrial, tret d‘alguna pedrera i alguns molins industrials o paperers.

Amb la construcció de la carretera de Barcelona (actualment la N-340) s‘inicia el procés d‘industrialització de Cervelló, basat especialment en la indústria del vidre, impulsada per Joaquim Mensa i Prats a partir del 1855, i que va gaudir de gran prosperitat.

Al municipi han tingut residència personatges destacats del panorama artístic i cultural català, com Frederic Soler Pitarra, Anselm Clavé i Lola Anglada.

Cervelló destaca per la seva riquesa natural i el seu patrimoni històric i artístic. Podem destacar l‘antiga església parroquial de Sant Esteve de Cervelló obra d‘Antoni M. Gallissà, de l‘any 1908; el castell de Cervelló, que data del segle IX; l‘església de Santa Maria de Cervelló els orígens de la qual són una antiga capella del segle IX dedicada a la Santa Creu; i el priorat benedictí de Sant Ponç, del qual es parla l‘any 1068, tot i que la seva existència és, probablement, anterior.

Text · Ajuntament
Fotos · Ajuntament i Trobar-ho Tot

 1. Cervelló
  història · informació · planells
 2. Corbera de Llobregat
  història · informació · planells
 3. la Palma de Cervelló
  història · informació · planells
 4. Pallejà i Fontpineda
  història · informació · planells
 5. Vallirana
  història · informació · planells