logo trobar-ho tot

Història | històries de Corbera de Llobregat · enlace a versión en castellano

La vila de Corbera

Corbera de Llobregat és una vila mil·lenària habitada des de la prehistòria, com ho demostren testimonis com les pedres amb inscultures o les restes sepulcrals comunitàries localitzades pel grup Speleocorb a la cova de les Agulles. El seu emplaçament entre els pics més alts de les muntanyes d’Ordal configura un paisatge accidentat de gran bellesa on alternen els penyasegats de roca calcària grisa, rica en aqüífers, i els gresos vermells de formes espectaculars com la penya del Corb, escenari natural on es representa per les festes nadalenques el Pessebre Vivent, el primer i més antic de tot Catalunya.

La seva especial configuració geològica ha determinat la seva excepcional biodiversitat. Corbera és un poble de muntanya envoltat d’una massa forestal viva de bosc de pi blanc on s’està recuperant l’alzinar originari i que alterna amb vegetació de ribera a les seves torrenteres i amb matollar de garrigues dalt dels cims i els espadats. Les valls que segueixen les dues rieres que creuen el terme municipal, tradicionalment han estat dedicades a l’agricultura d’horta i conreu de fruiters. El terme municipal té 19 Km de llarg i s’estén des del riu Llobregat fins al cor de l’Espai Natural de les serres d’Ordal, esdevenint així un corredor biològic de primer ordre entre el nou Parc de Collserola i el Parc del Garraf. El seu tram vora el riu Llobregat és l’únic en estat verge de tota la comarca i és una important zona de nidificació de les aus.

Des d’antic, la seva situació n’ha determinat la història. Al llarg de l’edat mitjana els camins de Corbera eren el pas natural que comunicava el riu Llobregat, antiga frontera de la marca hispànica, amb les noves terres reconquerides als sarraïns. El castell de Corbera, imponent fortalesa situada estratègicament a la cruïlla de dues valls, tenia control visual de les rieres de Sant Joan i de Rafamans fins el Llobregat i més enllà fins el Bages, les planes del Penedès i l’Anoia, Barcelona i el mar. Encara avui l’antic nucli medieval de Corbera de Dalt és l’eix de roda d’una important xarxa de camins que ens permet endinsar-nos per descobrir un inigualable patrimoni històric compost per les masies de l’Amunt i de l’Avall, més de 70 fonts, l’ermita preromànica de Sant Cristòfol (s. IX-X) i el monestir benedictí de Sant Ponç (s. XII) una de les joies del romànic llombard català. Molts són encara els testimonis de la seva riquesa medieval, vora el riu Llobregat es conserva un pou de glaç que és dels més grans i ben conservats de tot Catalunya i que subministrava la neu pel mercat de peix de Barcelona. Entre els edificis patrimonials cal destacar l’església parroquial de Santa Maria, construïda sobre l’antiga capella del castell, que conserva una imatge romànica (s. XII) de la Mare de Déu de la Llet, una talla gòtica (s. XV) de Santa Magdalena; i un retaule (s. XVII) que narra la vida del nen Jesús amb una estranya escena de la circumcisió. En el mateix casc antic, hi ha altres edificis d’interès com el casal del baró i l’antic hospital de peregrins, convertit avui en sala d’exposicions, casal on s’hostatjaven els viatgers que anaven de pas cap a Vilafranca.

Les Festes Majors d’estiu i d’hivern se celebren el 22 de juliol per Santa Magdalena i el 17 de gener per Sant Antoni Abad, amb el tradicional tres tombs. Els darrers anys, el grup de diables Penya del Corb ha esdevingut un símbol d’identitat per a tots els corberencs.

Text Carme J. Huertas
Fotos Carme J. Huertas i Trobar-ho tot

 1. Cervelló
  història · informació · planells
 2. Corbera de Llobregat
  història · informació · planells
 3. la Palma de Cervelló
  història · informació · planells
 4. Pallejà i Fontpineda
  història · informació · planells
 5. Vallirana
  història · informació · planells